Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 29 maart 2021

Dagcijfers 28 maart - 18235
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 29 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 29 maart 2021

Leestijd: 2 minuten

Spektakel

Als het niet om serieuze zaken zou gaan, zouden we zeggen dat de maandag altijd weer een feest is bij NICE. Gisteren maakten we melding van een flinke daling van de cijfers, maar wel met de waarschuwing erbij dat er op de maandag altijd flink bijgeplust wordt en ook deze maandag was dat weer het geval. Gelukkig nemen we altijd een voorschot op dat bijplussen, maar het is toch altijd weer een spektakel, om te zien dat er zich op de zaterdag weinig patiënten in het ziekenhuis hebben gemeld, maar dat er dan op de maandag nog 55% extra worden gevonden.

Maar goed, het spektakel heeft weer plaats gevonden en de cijfers voor de hele afgelopen week zijn flink bijgeplust, met de nadruk op de zaterdag: +55%! Desalniettemin is er een flinke daling van de R overgebleven. Van de R=1,10 een week geleden, zijn we nu afgedaald tot 1,05. Niet spectaculair, maar dat was met dit weer ook nog helemaal niet te verwachten.

Daling

Wat we wel zien is een daling van de I-PCR waarde. Aan de waarden zelf van het aantal positieve PCR testen (zaterdag gedaald tot 5901) of het percentage (gedaald tot 8,9%) of het aantal afgenomen tests (gedaald tot 65968) is het moeilijk af te lezen, maar onze I-PCR waarde (=PCR gecorrigeerd voor aantal tests) laat inmiddels een lichte daling zien van 20%. Omdat we werken met 7-daagse gemiddelden, is het in de grafiek nog net niet te zien. Het AD meldt hierover:

Het aantal coronabesmettingen zelf neemt opnieuw af. Er zijn vandaag 6824 nieuwe besmettingen vastgesteld, 667 minder dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook af, met 1329. De daling zet dus door, maar neemt wel af.

En dit gaat dus over de cijfers van vandaag, in onze grafiek is zaterdag de laatste data, omdat dan pas de dagtotalen bekend zijn, we mogen morgen ook een relatief lage waarde verwachten. Dit is dan de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 29 maart 2021 - 18237

In de grafiek voor de R-waarde is de daling die we gisteren zagen nog steeds te zien, maar is door het bijplussen wat minder zichtbaar. Maar verre van een derde golf:

Dagcijfers 29 maart 2021 - 18238

De GGD-cijfers van zaterdag lieten een afvlakking zien van het aantal uitgevoerde testen. De stijging was nog maar 4% en het percentage positief getesten ook maar iets hoger dan een week geleden. Nu zijn zaterdag en zondag altijd bijzondere dagen en wordt de maandag een cruciale dag om te zien of er echt sprake is van een afvlakking of niet.

Als de grafiek wordt bekeken van alle cijfers dan zien we aan de rechterkant ook het beeld van een afvlakking. In ieder geval geen beeld van een exponentiele groei.

Dagcijfers 29 maart 2021 - 18246

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 183 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 145 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,05 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126