Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 7 maart

Dagcijfers 7 maart - 17425
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 7 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 7 maart

Leestijd: 2 minuten

We gaan wat anders doen

Ja, we gaan wat anders doen! Gisteren maakten we al melding van het goed functioneren van onze nieuwe correctie procedure. We passen de NICE cijfers aan met behulp van het aantal van corona verdachten, die ook op de NICE website staan. Waar we vroeger rekening moesten houden met het naplussen en een daardoor naderhand nog nastijgende R-waarde van 0,03 (er stond een disclaimer onderaan de pagina) zitten we nu gemiddeld dicht in de buurt. De disclaimer meldt nu dat er nog een wijziging van 0,01 (zowel positief als negatief) mogelijk is.

Een belangrijkere verandering kondigden we gisteren ook al aan: onze Intelligente PCR. Daarbij corrigeren we het aantal positieve PCR-testen met behulp van het totaal aantal uitgevoerde tests. We beschreven dit in onze blog gisteren: Wat kunnen we leren van de PCR uitslagen? De voorspellende waarde zien we meteen vandaag al! Eerst maar even het plaatje:

Dagcijfers 7 maart - 17426

In deze grafiek die deels dezelfde is als we al kennen, is nu een extra lijn te zien: de Intelligente PCR. Dit is het geschatte aantal besmettelijken, berekend op basis van het aantal positieve testen na aftrek van een geschat aantal “onterecht positieven” (schaalverdeling op de rechter as). Wat opvalt in de aanloop van de eerste golf, is dat de blauwe en de oranje lijn vrijwel perfect samenvallen. De daling na de beide toppen gaat echter veel sneller. De uitleg is verder te lezen in ons blog. Waar we hier op willen wijzen, is het verloop vanaf 20 februari. Toen werd het lenteweer en werd er aanzienlijk meer getest. Mede omdat ook schoolkinderen en hun familie ook meer getest wordt. Het RIVM heeft deze stijging uitgeroepen tot het begin van de derde golf.

Vanaf 27 februari zien we wat anders: een daling van de “besmettingen”. Dit is niet te zien in de cijfers op het dashboard, want daar zitten grote fluctuaties in, die er hier dus uit zijn gecorrigeerd. En precies diezelfde daling in de I-PCR cijfers zien we nu ook terug in de opnamecijfers! De NICE cijfers zijn wel gecorrigeerd en dus zou de daling ook consistent moeten zijn, maar een onverwacht naplussen kan nog voor een kleine tegenvaller zorgen. De voorspelling van de I-PCR loopt een aantal dagen vooruit op de opnamecijfers en lijkt dus de weg te wijzen naar een verdere daling. De komende paar dagen gaan we echt zien wat onze voorspelling nu waard is!

De grafiek voor de R-waarde is niet veranderd en laat ook de daling in de cijfers zien, de R staat vandaag (berekend voor 24 februari) op 0,96, dat is 0,03 lager dan we gisteren voorspelden:

Dagcijfers 7 maart - 17427

De GGD teststraten laten nu over 5 dagen in de afgelopen week (van maandag tot vrijdag) een stijging van het aantal testen zien met 5% en een daling van het aantal positieve testen met 6%. Dat zal de komende dagen ook terug te vinden zijn in de dagcijfers van het RIVM, waarbij de dagcijfers ruim onder de 4000 zullen duiken.

Die ontwikkelingen is ook af te lezen in deze grafiek.

Dagcijfers 7 maart - 17435

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 90 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 143 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.