Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 4 maart

Dagcijfers 4 maart - 17269
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 4 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 4 maart

Leestijd: 2 minuten

NICE 2.0

Het zal niemand zijn ontgaan dat we al een paar weken aan het stoeien zijn met de dagelijkse cijfers en dan met name onze zorgen over het bijplussen van de cijfers door NICE. Gisteren maakten we daar ook weer melding van. We hebben enkele weken geleden de cijfers van het LCPS er bijgehaald, want die hebben geen bijplus effect, maar de cijfers hebben veel grotere variaties dan de uiteindelijke NICE cijfers nadat deze zijn gestabiliseerd. Dus deze cijfers zijn weer naar de achtergrond geschoven.

Inmiddels hebben we een goed compromis gevonden, door een schatting te berekenen op basis van de cijfers van NICE om 16:00 uur en het aantal van covid-19 verdachte patiënten. We hebben op de achtergrond deze cijfers een kleine week geobserveerd en hebben hiervoor een correctie procedure opgesteld. Op de dag na de opname gebruiken wij nu de dagcijfers en tellen daar 80% van het aantal covid-verdachte patiënten bij op. Bij de volgende 3 dagen doen wij hetzelfde, maar dan met een aflopend percentage: 50%, 30% en 10%. Dit lijkt een heel behoorlijke correctie, waarmee de suggestieve dalingen vermeden worden. Uiteraard zal ook de gecorrigeerde dagwaarde nog steeds onzekerheid hebben, maar die zal zeker kleiner zijn dan zonder deze correctie.

Als rekenvoorbeeld de dagwaarde voor vandaag. NICE meldde om 16:00 uur een aantal van 113 opnames. Het aantal van covid verdachte patiënten was 34. De gecorrigeerde waarde voor deze woensdag is dan 113 +0,8 X 33 = 139. Morgen om 16:00 uur staat er een nieuwe waarde op de website van NICE, bijvoorbeeld 124. De gecorrigeerde voor deze woensdag, die dan morgen wordt gevonden, is dan 124 + 0,5 X 33 = 140.

De LCPS cijfers laten we nog even ter illustratie zien, maar ze worden niet meer meegenomen in de berekeningen.

Opvallend is dat er ondanks de correctie op de dagcijfers een daling lijkt te zijn:

Dagcijfers 4 maart - 17276

Ook lopen de LCPS cijfers steeds meer uit de pas. Waarschijnlijk zullen we nooit te horen krijgen wat hiervan de reden is. Ondanks dat de cijfers van de laatste dagen gecorrigeerd zijn. blijven we toch nog steeds net onder de 1 met de R-waarde, 0,98 is berekend voor 21 februari:

Dagcijfers 4 maart - 17277

De GGD-teststraten laten een mooie ontwikkeling zien. Afgelopen dinsdag zijn er net zoveel mensen gekomen als de week ervoor (46500). Het aantal positief getesten is met ongeveer 350 gedaald. Het percentage 7,9% positief getest is hetzelfde lage getal als de dag ervoor.

Dit is dan weer het complete plaatje:

Dagcijfers 4 maart - 17282

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 139 (ongecorrigeerd 113)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 168 (ongecorrigeerd 143)
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,98 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019