Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 27 februari 2021

Covid Dagcijfers 27 februari 2021 - 17093
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 27 februari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 27 februari 2021

Leestijd: 4 minuten

Covid Dagcijfers 27 februari 2021

De derde golf

We kunnen deze epidemie niet voorbij laten gaan zonder een keer het kopje De derde golf gebruikt te hebben. De derde golf zou nu al een week aan de gang zijn volgens het RIVM eergisteren:

Het RIVM meldt vandaag 4420 nieuwe coronabesmettingen en spreekt van een ‘derde golf’, omdat het aantal positieve testen vorige week met 19 procent toenam.

En daarom zit het kabinet in een heftige gewetensnood. Het kabinet zal moeten kiezen tussen het onder controle houden van deze derde golf en de broodnodige versoepelingen, die ons leven steeds meer gaan kwellen en onvermijdelijk zal gaan leiden tot het einde van heel veel ondernemingen.

Wij hebben gisteren al laten zien dat wij heel andere cijfers hebben, maar toch zijn het wel dezelfde cijfers als ook op het corona dashboard zijn te vinden. Het juist presenteren van deze cijfers, daar gaat het om. Maar waarom zien wij dan een daling als laatste golf?

Tsunami

Ons lijkt het voor deze gelegenheid handig om een metafoor van prof. Ernst Kuipers van stal te halen: het is gewoon een Tsunami. Het is bekend dat de vissers die op zee waren ten tijde van de tsunami, niets hebben gemerkt. De golf ging onder hun schepen voorbij, zonder het te merken. Zo is het ook met de Engelse variant. Er worden allerlei cijfers gemeld over de extra besmettelijkheid, maar dat is altijd ten opzichte van de originele covid-19.

Deze variant is er één van de vele tienduizenden en de sterksten komen het verst. Zeer aannemelijk is dat wij hier ook in een mix van honderden, wellicht duizenden varianten zitten, die hier ook al heel lang zijn. Zonder het te merken, zijn die voor een aanzienlijk deel te plaats gaan innemen van de originele covid-19. Een klein golfje op de tsunami van varianten die we al achter de rug hebben.

We zouden heel graag de voorspelling van het RIVM aangeven in een van onze grafieken. Een lijntje, een cirkel, desnoods een stip, maar er is nog niet meer bekend dan “We zitten er midden in“. Tsunami denk ik dan maar.

Een daling

Wel zien we inmiddels de contouren van het dalen van de cijfers. Dat was al een aantal dagen onze voorspelling zodra we kennis namen van het voorjaarsachtige weer dat ons te wachten stond en we wezen altijd naar de luchtvochtigheid als oorzaak.

Covid Dagcijfers 27 februari 2021 - 17091

Het is zeker niet zo dat een flink hoge luchtvochtigheid (hoger dan 6 g/kg) het virus wegblaast, of een heel lage juist leidt tot een enorme stijging van de R, maar een verband is er zeker. Maurice heeft daar al vaker op gewezen en wij hebben dat ook bijgehouden in een grafiek. In deze grafiek staat horizontaal de luchtvochtigheid uitgezet en verticaal de afname in de R-waarde die we hebben waargenomen.

Het is geen mooie rechte lijn met een hoge correlatiecoëfficiënt, maar dat is ook niet te verwachten. Als de luchtvochtigheid stijgt of daalt, heeft het enige tijd nodig, voordat het in de cijfers te zien is. Wel kunnen we zien dat de combinatie lage luchtvochtigheid en geen remming van de R linksonder zit en het tegengestelde meer rechtsboven.

LCPS in de stress?

Het zal niemand ontgaan zijn dat we al een paar dagen ook gebruik maken van de cijfers van het LCPS, omdat de cijfers van NICE steeds langer achter begonnen te lopen en de cijfers van het LCPS niet meer veranderden. Sinds we de overstap hebben gemaakt (met name dus voor de laatste 2 weken), heeft NICE kennelijk verbeteringen doorgevoerd in hun procedure om de gegevens compleet te maken en is het “bijplussen” gedaald van 40-50% over de laatste weken, tot nu ongeveer 10% in 3 dagen. Hulde hiervoor!

Tegelijkertijd zien we opeens dat de cijfers van het LCPS de afgelopen 3 dagen heel veel hoger liggen (verschil 33, 55 en nu 72). Omdat de cijfers van NICE stabiel lijken na 2 dagen, gaan we er voorlopig van uit dat de NICE cijfers het meest betrouwbaar zijn. Inmiddels hebben we wel een antwoord gekregen van het LCPS:

bij het LCPS tellen we bedden terwijl NICE op patiëntniveau telt. Een bed kan per dag door twee patiënten gebruikt worden wat ook tot verschillen kan leiden

Dat wordt dus lastig als er doublures ontstaan. We wachten nog op een uitgebreider antwoord. In afwachting daarvan hebben we het LCPS lijntje maar heel dun opgenomen:

Covid Dagcijfers 27 februari 2021 - 17092

De dalende trend zet door volgens de NICE cijfers. En natuurlijk is dat ook te zien in de cijfers van de R-waarde:

Covid Dagcijfers 27 februari 2021 - 17090

Niet het goede beeld

Tegelijkertijd ontstaat het beeld dat het aantal positieve testen (fors) aan het stijgen is. Maar als je de cijfers wat diepgaander beschouwt is dat beeld wat genuanceerder. De cijfers van de GGD-teststraten komen met 2 dagen achterstand. Als je een goede vergelijking wil maken is dat met de week ervoor. Maar maandag de 15e was ’s morgens code rood en zijn er beduidend minder mensen getest.

Als we de afgelopen dinsdag tot en met donderdag vergelijken met die van de vorige week van de GGD zien we 10% meer testen, 1% meer positief en het percentage positief getesten is gedaald van 9,5% naar 8,5%.

Het is evident dat de ontwikkeling van de totaalcijfers van het RIVM van positief getesten niet het goede beeld geven. Per saldo lijkt het er op dat er sprake is van een stabilisatie of lichte daling. Maar in ieder geval niet de golf die het RIVM aankondigde en nu ook graag zo benoemt.

Om de ontwikkelingen van de laatste periode goed te laten zien is de grafiek nu slechts vanaf 1 januari te zien. Omdat de LCPS cijfers wat hoger zijn dan die van NICE plaatsen we in dit overzicht bewust die van LCPS.

Covid Dagcijfers 27 februari 2021 - 17102

De R is gedaald tot 0,93 . De 0,94 die we gisteren meldden en waarvoor we altijd een slag om de arm hielden van 0,03 staat nog steeds! Geeft dus ook meer vertrouwen over de cijfers van NICE en dus hebben we de disclaimer die vorige week nog op 0,03 stond nogmaals verlaagd en staat nu op 0,01.

En de dagcijfers zijn:
  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren volgens NICE: 113
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 131
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,94 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 27 februari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 stijgen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019