Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 23 februari

Dagcijfers 23 februari - 16938
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 23 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 23 februari

Leestijd: 2 minuten

Rust in de tent!

Zoals we gisteren al schreven, maken we voortaan ook gebruik van de LCPS cijfers, om de laatste dagen beter te kunnen weergeven en ook beter het verloop vanaf morgen te kunnen voorspellen. De LCPS cijfers zitten namelijk direct al veel dichter bij de uiteindelijke waarheid dan de cijfers van NICE. Aan de andere kant zijn de cijfers van NICE uiteindelijk zuiverder dan die van het LCPS. Dus we combineren deze cijfers voortaan.

Het overzicht onderaan deze pagina bevat dan ook voor de waarden gisteren en eergisteren de cijfers volgens het LCPS. Die zijn uiteraard wat hoger dan we gewend zijn, want de NICE cijfers worden soms met wel 100% bijgeplust in de komende maanden! De R-waarde wordt nog wel berekend op basis van de cijfers van NICE. Zo hebben we rust in de tent gecreëerd en hoeven we niet telkens terug te vallen op de excuses van NICE dat de cijfers niet compleet zijn.

Internationaal ook rust in de tent!

We zien in Nederland ondanks de meest strenge lockdown ter wereld alleen maar rust in de cijfers. Geen daling en geen stijging. Het RIVM legt dat uit als een perfecte combinatie van goede maatregelen en het toeslaan van de derde golf, die nu als resultaat geen enkel effect in de cijfers laten zien. Maar hoe doen andere landen dat? Bijvoorbeeld onze zuiderburen, waar ze al heel eigenwijs de maatregelen hebben versoepeld: winkels, scholen, zwembaden open, avondklok vanaf 24:00 uur enz. Daar heerst volledige rust: al sinds december geen daling en geen stijging, geen derde golf, het beeld van een milde wintergriep, niet meer:

Dagcijfers 23 februari - 16942

Dus grijnzende blikken vanuit het zuiden, die Belgen zijn zo dom nog niet! En hoe is het nu in Engeland, waar grote paniek was rond de jaarwisseling met daar jaarlijks terugkerende beeld van de files van ziekenwagens voor de ziekenhuizen met dit jaar de corona patiënten. De reden waarom wij al sinds begin januari een avondklok hebben:

Dagcijfers 23 februari - 16941

Een heftigere derde golf dan bij ons, maar ook daar nu rust in de tent. Het stabiliseert ook daar tot het niveau van rond de 10% van wat het was op de top.

Laten we het nu vergelijken met onze eigen cijfers:

Dagcijfers 23 februari - 16939

Voor een deel zien we hetzelfde beeld, een stabilisatie van de cijfers, maar wel op een wat hoger niveau, dus relatief wat meer ziekenhuisopnames. Ook zien we nu beter dat het stabiliseert, want de oranje NICE lijn lijkt wel weer de neiging te hebben om te dalen, maar de LCPS cijfers laten zien dat het nog niet zover is. Optimisten zien daar wel een begin van een daling en met de wetenschap dat het voorjaar een beetje aangebroken lijkt, is dat niet zo’n gekke gedachte, maar we moeten echt nog een paar dagen geduld hebben.

De grafiek met de R-waarde is ook de rust zelve en toont nog steeds waarden rondom de 0,96 dus nog steeds langzame daling:

Dagcijfers 23 februari - 16940

Het aantal positieve testen is deze week wel wat hoger, maar er is veel meer getest. (Meer dan een derde ten opzichte van de vorige week). Het percentage positieve testen is lagerdan de vorige week (net onder de 10%). Het laagste weekniveau sinds begin september.

Dagcijfers 23 februari - 16952

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren volgens LCPS: 199  (maandag!)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 122
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.