Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 12 februari

Dagcijfers 12 februari - 16457
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 12 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 12 februari

Leestijd: 2 minuten

Engelse variant reprise

Het hele land is al ruim een maand in de ban van de Engelse variant. Alle maatregelen zijn er op gericht de derde golf zo goed mogelijk in goede banen te leiden. De avondklok is hierin het belangrijkste wapen.

Wij kijken er als Green Team natuurlijk ook zeer aandachtig naar en hadden onze grote twijfels over de juistheid van de extra besmettelijkheid en de dreiging van de derde golf. Inmiddels hebben we een uitgebreide analyse gedaan en dat we hebben beschreven in een aparte blog, waarvan we hier alvast de uitkomst presenteren: de Engelse variant is volgens onze berekeningen in Nederland 18% besmettelijker! En dus niet 30%, 35% of zelfs 49% zoals de modellen van het RIVM ons voorrekenen.

De cijfers zelf laten nog steeds een daling zien, 10% minder opnames dan gisteren:

Dagcijfers 12 februari - 16458

In deze grafiek laten we vandaag de voorspelling van ons model zien (de gele lijn), uitgaande van die 18% extra besmettelijkheid. Te zien is dat de curve in maart zal gaan afvlakken, dan heeft de B117 variant vrijwel zijn maximale aandeel bereikt en treedt er stabilisatie op. Het model houdt echter geen rekening met de invloed van het voorjaar dat meteorologisch op 1 maart aanbreekt. Hopelijk zal dat dezelfde 20% reductie van de R-waarde geven, als we in de herfst hebben moeten toegeven medio november (daar waar de tweede kameelbult ontstond).

En dit is de grafiek voor de R-waarden:

Dagcijfers 12 februari - 16459

De R-waarde zit nog steeds rond de 0,95. Spannend is het om te zien of de R iets omlaag gaat door de vrieskou of juist iets omhoog door het drogere weer.

Nu weer de grafiek met o.a. de recente cijfers van de positieve testen en de GGD cijfers. Door het winterweer zijn er zondag geen mensen gekomen en daarna, schatten we 5.000 per dag niet. Maar daar hebben we voor gecorrigeerd en de komende dagen kunnen we vaststellen of dit een goede schatting was. Vanuit het percentage positief getesten kunnen we namelijk vaststellen dat er sprake is van een vorm van stabilisatie, en dat is bij de gele lijn terug te vinden.

Dagcijfers 12 februari - 16462

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 125 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 163
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.