Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 7 februari 2021

Covid Dagcijfers 7 februari 2021 - 16150
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 7 februari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 7 februari 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 7 februari 2021

Vriezen en dooien

De cijfers lijken inmiddels de goede kant op te gaan, ondanks het vriezen lijkt de epidemie te ontdooien! Gisteren zagen we al een daling. Maar er was nog wat twijfel of dit ook zou doorzetten en dat lijkt inmiddels ook het geval.

Op de zaterdag zijn er altijd ongeveer 20% minder opnames dan op een doordeweekse dag. En vandaag was het dus 30% minder dan de vrijdag: slechts 73 opnames. Ook het aantal ziekenhuisopnames voor vandaag, zondag, is de helft van normaal. Maar of dat morgen ook zo blijkt te zijn gaan we morgen zien.

In elk geval zijn we met dit aantal ziekenhuisopnames aangeland bij de vergelijkbare situatie als op 18 september vorig jaar toen we voor het laatst op dat aantal zaten. Op die dag werden er voor een aantal regio’s maatregelen afgekondigd ter bestrijding van het virus, waar we vandaag om zouden lachen. Horeca sluit om 01:00 uur, winkels en scholen open etc. Zie de link naar Wikipedia.

Maar ja, het model van het RIVM heeft bedacht dat de Engelse variant in Nederland zich al voor 78% onder ons bevindt, terwijl onze directe buren het bij nader onderzoek houden op tussen de 15% en 20%, een wereld van verschil! Want 20% verspreiding zou overeenkomen met een extra besmettelijkheid van ongeveer 10%.

Zwarte golf

Dus we moeten het nog even doen met de cijfers van het model van Prof. Wallinga dat hardnekkig een 49% hogere besmettelijkheid en een exponentieel stijgende zwarte golf voorspelt. Er zijn helaas nog steeds geen recentere cijfers beschikbaar, die de aannames in dat model ondersteunen.

Vooralsnog zien we dus nog steeds de dalende cijfers, die steeds meer uit de pas lopen met het rekenmodel van het RIVM. Dat model voorspelt voor vandaag 298 opnames en een aandeel van 78% (loopt echt hard op nu!):

Covid Dagcijfers 7 februari 2021 - 16141

De cijfers van de PCR test laten tijdelijk een stabilisatie van de besmettingen zien. Wat dat gaat betekenen voor het aantal ziekenhuisopnames voor komende week is niet duidelijk, zeker ook in het licht van het winterweer, dat we de komende twee weken nog hebben.

Het reproductiegetal R is uiteraard ook gedaald door deze gunstige cijfers:

Covid Dagcijfers 7 februari 2021 - 16140

Luchtvochtigheid

Als we de luchtvochtigheid erbij betrekken, dan zien we dat die van 26 december t/m 10 januari erg laag is geweest. Vanaf 18 januari is de luchtvochtigheid daarentegen overwegend boven de 4 g/kg geweest. Dit is een mogelijke reden voor het gedrag van de R, maar een heel duidelijke verklaring is het niet. De avondklok kan natuurlijk ook een bijdrage geleverd te hebben. Vooralsnog gaat het om een daling van ongeveer 0,05, schatten we.

Hieronder ook weer de verzamelgrafiek met daarin de GGD cijfers t/m vrijdag. Het percentage positief getest is 11%, wat ook het gemiddelde voor deze week is. Het aantal is wel meer dat vorige week vrijdag, maar het percentage is juist weer lager.

Het lijkt erop dat het gedoe rondom het privacy-lek de tweede helft van de vorige week minder mensen naar de teststraat heeft gebracht. De komende week zal ook de animo om zich te laten testen flink afnemen door de hevige sneeuwval, die nog wel een aantal dagen voor flink wat overlast zal zorgen. Plus dat er vandaag geen tests zijn uitgevoerd.

Covid Dagcijfers 7 februari 2021 - 16142

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 73 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 129
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,92 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 7 februari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205