Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het grote belang van luchtreiniging bij de bestrijding van COVID-19​

Inmiddels wordt -gelukkig- breed onderkend dat ventilatie van ruimtes een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van COVID-19. Virusdeeltjes die mogelijk in de lucht zweven worden zo verwijderd. Aanwezigen lopen minder risico dat zij het virus te lang inademen. Verder draagt voldoende luchtvochtigheid bij aan omstandigheden waarin het virus niet lang in de lucht kan blijven (bij kamertemperatuur moet de relatieve luchtvochtigheid 40 tot 60 procent zijn). 

Ik krijg steeds meer vragen over apparaten, die lucht claimen te kunnen zuiveren en dat ook in meerdere of mindere mate met Covid-19 kunnen doen. Daarom hebben we geprobeerd een overzicht te maken van het aanbod.

Er is helaas nog geen onafhankelijk orgaan, zoals ik heb voorgesteld in het Deltaplan Ventilatie, die de claims van aanbieders test. Maar om u te helpen op dit vlak hebben we een apart deel van onze site daarop gericht. We hebben aan leveranciers gevraagd ons bepaalde informatie te leveren, die we hier toegankelijk maken.

Met het doel dat  u zelf kunt beoordelen of u een dergelijk apparaat wil aanschaffen en welke luchtreiniger u dan geschikt vindt voor thuis of op kantoor.

Om u een betere indruk te geven van wat luchtreiniging kan betekenen, heb ik een documentaire laten maken. Daarin worden twee mogelijke oplossingen getoond, maar dat betekent niet dat ik daar expliciet de voorkeur aan geef. Hieronder kunt u een overzicht met de vele aanbieders downloaden en eventueel naar hun websites gaan om u verder te informeren. De documentaire is gemaakt dankzij donaties van sitebezoekers. Wilt u ons ook een kleine donatie geven,
klik hier.

Veel succes, blijf gezond
Maurice de Hond
 

Een luchtreiniger, welke techniek past het best bij uw behoeften

Een luchtreiniger kan nuttig zijn wanneer goed ventileren niet mogelijk is door middel van ramen of het ventilatiesysteem van een gebouw. Maar het kan ook fungeren als extra voorziening.  

Voordat u een luchtreiniger aanschaft, moet u eerst beslissen welke verontreiniging u wil aanpakken. Gaat het puur om het coronavirus of is het u bijvoorbeeld ook om pollen, fijnstof of geurtjes te doen? Afhankelijk hiervan moet de juiste technologie(-combinatie) worden gekozen.

Als alle lucht in een kamer door het apparaat heen moet, dan is van belang dat de ventilatorcapaciteit (m3/h) minimaal drie (idealiter zes) keer zo groot is als het volume van de ruimte waarin u de luchtreiniger wil gebruiken. Verder mag het geluidsniveau niet hoger zijn dan 55 dB(A), anders kan het storend zijn.

Let ook goed op de luchtvochtigheid
Als bij kamertemperatuur de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent blijft, dan blijft het (veel) korter in de lucht. Een goede luchtbevochtiger in combinatie met een goede luchtreiniger is misschien wel de beste keuze. Hier treft u daar een goede uitleg over aan.

Must read voor wie zich oriënteert
Wij hebben getracht om een overzicht te maken van luchtreinigers voor gebruik in huis, op kantoren of in sportscholen. Dit overzicht is niet volledig en gebaseerd op de productclaims van de fabrikanten/leveranciers die hun apparatuur onder onze aandacht brachten. Het overzicht geeft dus geen waardeoordeel en zal steeds worden uitgebreid met luchtreinigers waarop wij via luchtreiniging@18.169.243.185 opmerkzaam worden gemaakt. Wij hebben geen enkel ander belang bij welke vermelding dan ook, dan te streven naar volledigheid. Het is aan u om het apparaat te kiezen dat bij uw behoeftes past.

Om u te helpen in de oriëntatie-fase, hebben wij een onafhankelijk luchtreinigings-expert gevraagd om op een rij te zetten waaraan luchtreinigers moeten voldoen en welke techniek het meest geschikt is voor het zuiveren van verschillende verontreinigingen:

Specifiek of alles in één
Er bestaat geen luchtreinigingstechnologie die alle verontreiniging aanpakt. Om een zo breed mogelijk spectrum te bestrijken, combineren veel fabrikanten meerdere technologieën in één apparaat.

Luchtverontreiniging bestaat over het algemeen uit:

  • Anorganische (niet levende) deeltjes zoals stof, pollen en fijnstof als rook.
  • Organische (levende) deeltjes zoals schimmels, bacteriën en virussen zoals het corona- of influenzavirus.
  • VOC’s (Volantile Organic Compounds), dat zijn gassen die geurtjes veroorzaken.

Voor wie COVID-19 wil aanpakken
Een luchtreiniger speciaal bedoeld om het coronavirus uit de lucht te halen moet voldoen aan de volgende eisen:

  1. Technisch gevalideerd door TÜV of KEMA om zeker te zijn dat het apparaat technisch veilig is. Een CE-keurmerk geeft de fabrikant zelf af.
  2. Een kubieke meter lucht bevat tot 100 schimmels, tot 1.000 bacteriën en wel 100.000 virusdeeltjes. Dit betekent dat een luchtreiniger met een efficiency van 99,9% 100.000 virusdeeltjes reduceert tot 100 virusdeeltjes. Een efficiency van 99,99 procent is uiteraard beter. Het best is natuurlijk als het aantal virusdeeltjes tot nul wordt gereduceerd (door een apparaat met een efficiency van 99,999 procent).
  3. Een apparaat dat enorm hard blaast met een uitblaasrooster naast het inlaatrooster, verliest veel efficiency en zal in een ruimte niet echt veel uithalen. Daarnaast is de positie van het apparaat in de kamer belangrijk. Plaats het niet in een hoek naast een kast of achter een plant, maar geef het ruimte om te “ademen”.

Er zijn sites waarop luchtreinigers worden beoordeeld. Die waarderingen hebben voornamelijk betrekking op stof en pollen en niet op het coronavirus. Als koper is het vooral belangrijk goed te letten op de positie van het inblaas- en uitblaasrooster.

Om te zorgen voor een betere verspreiding in de kamer, is het in sommige situaties verstandig om twee luchtreinigingsapparaten te kopen.  

Overzicht

HEPA-filters

Pro

Wilt u hondenharen, pollen en andere redelijk grote anorganische deeltjes aanpakken, dan is een op een HEPA-filter gebaseerd apparaat de eerste keuze. Vanaf kwalificatie H14 hebben deze filters bewezen ook minuscule organische deeltjes (virussen) uit de lucht te filteren.

Con

Op een HEPA-filter dat door overmatig vocht nat wordt, kan schimmelgroei ontstaan. Het kan muf gaan ruiken (vergelijkbaar met de onfrisse geur van de airco in een auto) of het filter raakt verstopt waardoor er geen lucht meer doorheen komt. Gebruik het dus niet in de badkamer!

Overzicht

Ionisatie

Pro

Een ionizer kan een goede oplossing zijn om in huis bijvoorbeeld de fijne rook van een sigaret op te vangen. In China wordt met deze techniek gewerkt.

Con

Inferieure ionisatie-apparatuur kan ozon veroorzaken. Ozon is een gevaarlijk gas voor onze longen. Het is belangrijk om de ionisatieplaten regelmatig te reinigen zodat de ionen ongehinderd in de ruimte worden gebracht.

Overzicht

Koolstof

Pro

Wilt u vooral (kook)geurtjes reduceren, dan is een filter gebaseerd op een actief koolstoffilter de eerste keuze. Koolstoffilters worden ook in luchtreinigers met gecombineerde technologieën toegepast om overtollig ozon op te vangen.

Con

De opvang van overtollig ozon werkt over het algemeen alleen de eerste weken.

Overzicht

Plasma

Pro

Plasma is eigenlijk bedoeld om dampen uit een (keuken)afzuigkap geur- en vetvrij te maken voordat die naar buiten worden gebracht, maar werkt ook heel goed tegen virussen zolang het apparaat relatief nieuw is.

Con

De werking is gebaseerd op pure ozon (zie koolstof). Het verrijken van lucht met ozon of ionen valt onder de EU Biocide wetgeving en een fabrikant moet een certificaat overleggen voor gebruik bij mensen.

Overzicht

UV

Pro

UV-C heeft in de medische zorg bewezen dat het TBC en andere gevaarlijke micro-organismen uit de lucht kan halen.

Con

Open UV-C is gevaarlijk voor de ogen en de huid, vandaar dat UV-C nooit door een apparaat heen mag schijnen.

Het overzicht wordt regelmatig geüpdatet. De huidige versie 1.9 is gepubliceerd op 13/11/2020